RECEPT ZA ORGINALNU DOMAĆU VEGETU BEZ POJAČIVAČA UKUSA KOJA JE MNOGO ZDRAVIJA OD PRAVE

loading...

Što se vegete tiče…konstantno je prisutna neka panika od nje. Već dve godine uzastopno pri odlasku sa koleginicama na lekarski pregled, prvo pitanje interniste je: „Da li koristite vegetu?“

SASTOJCI U NAŠOJ VEGETI:
700 gr šargarepe
700 gr crvene paprike
200 gr korena peršuna
500 gr korena celera
700 gr crvenog luka
700 gr morske soli
1 vezu peršunovog lista
2 veze celerovog lista sa sve stabljikom (kad volEm)
1 veza lista selena

 

PRIPREMA:
Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli. Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.
Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takodje dobro operite.
Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa, jer će vam to sada biti najbolji drug (ili najbolja drugarica).
Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.
Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte vegetu.
Sutradan stavite vegetu u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa pravac u špajz. Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti, mada – kažu ljudi, žene…jel…da se neće pokvariti ni ako je otvorite i ostavite napolju. Mi smo naučili na frižider
I, to bi bilo to, sada mi držite fige da ispadnem faca kod lekara, sem ako ove godine ne odustane od tog pitanja – onda sam se ispalila Jer, kada bude pitao da li koristim vegetu, ja ću ponosno reći: DA i neću morati lagati, a onda ću dodati AL’ DOMAĆU, pa da ga onda vidim �� (možda razmeni recept sa mnom

Izvor:kuvajmo-blogovski.com

loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*